Македонсиот народ е неминовност!

ГЛАС ЗА МАКЕДОНИЈА најосто реагира на најновите бугарски негирања на македонскиот јазик, малцинството и голем дел од историјата, за да („Северна“) Македонија добие датум за старт на преговори со ЕУ! Како партија своевремено реагиравме против одредбите во „Договорот за добрососедство“ со Бугарија (2017) во кои се изразува нерамноправен однос кон македонскиот народ како субјект, особено во делот на македонскиот јазик, игнориран и неспомнат како таков и македонската историја („заедничка“, несамобитна). Укажувавме и на лошите последици доколку со штетни договори се откажеме од македонската самобитност и од историската вертикала, низ која македонскот народ внесувал содржина. Македонскиот идентитет се градел во борбите за културна, образовна, народносна и политилка слобода. Оваа суверена волја доживеала реализација во народноослободителната борба на македонскиот народ против фашистичкиот непријател. На Првото заседание на АСНОМ (2.8.1944 г.), поставени се темелите на македонската државност, македонскиот јазик е воведен како службен јазик во Македонија, а 2 август е прогласен за државен празник, односно национален празник на Македонците и во соседството и во светот. Затоа овие вредности, северната власт не смее да ги погазува и да создава „северномакедонска“ омеѓена реалност!


Глас за Македонија смета дека народната и државната активност и дејност треба да биде во интерес на македонската кауза – државност, јазик и литература, историја! Македонскиот народ е неминовност, македонсиот јазик суштествува, а македонската историја е посебна!Recent Posts

See All